Stikkord

, , , , , , , , , , ,

Det er lett å beskylde oslopolitiet for å ha soset bort livsviktig tid den toogtyvende. Fryktelig lett. For de har begått samtlige feil i boken og i tillegg funnet på noen egne feil. Resultatet er 69 drepte på Utøya istedet for kanskje et dusin.

Da bomben sprengte i Regjeringskvartalet kl 15.26, gikk det knappe 15 minutter før personell fra politiets helikoptertjeneste meldte seg til tjeneste. De fikk beskjed av politiledelsen om at det ikke var nødvendig. Først kl 19.00 ga politiet kontrabeskjed og sa de trengte helikopterpiloter. Da var terroristen allerede pågrepet og 69 mennesker skutt og drept på Utøya.

Hvordan kunne politiet vite kl 15.41 at det ikke ville bli behov for et helikopter? Selv hvis Utøya ikke sto på terroristens syke agenda, ville vel et helikopter være nyttig for å overvåke andre deler av sentrum, samt trafikken inn og ut av hovedstaden? Avslaget til personene som meldte seg fra politiets helikoptertjeneste må regnes som en gigantisk feilvurdering, men som vi skal se var det bare den første av utrolig mange grove feil.

Det sto et Sea King-helikopter på Voldsløkka i Oslo. I tillegg var politiets eget helikopter, visstnok det eneste politihelikopteret i Norge, tilgjengelig i en ekstremsituasjon som denne, selv om det ifølge media var «satt på bakken» i forbindelse med «fellesferien». Det burde ikke være noen hindring at det sto på bakken, og i løpet av de to timene fra terrorbomben gikk av og til nødanropene begynte å komme fra Utøya, burde det vært mulig å få det på vingene.

Politiets beredskapstropp kunne fløyet fra Oslo til Utøya på ti minutter. Istedet valgte de altså bil, når de omsider bestemte seg for å dra til Tyrifjorden. Mange fortvilte foreldre hadde opplevd å ikke bli trodd da de fortalte politiet at barna deres ble beskutt på Utøya, og politiet skal ha fortalt foreldre at barna selv måtte ringe politiet. En far ble fortvilt og kalte politikvinnen i andre enden for «kjerring» da han innså at hun ikke ville hjelpe. Da skal kvinnen i beste AMK-stil ha fortalt faren at han ikke burde bruke ordet «kjerring». Hun burde i anstendighetens navn se seg om etter en ny jobb.

Beredskapstroppen skal så ha valgt å kjøre langt forbi Utøya og Utvika, visstnok på oppfordring fra Nordre Buskerud-politiet, som imidlertid ikke vil bekrefte dette. Hele 3 km lenger nord går Deltatroppen ut av bilen. Her får de tak i beredskapsbåten fra Nordre Buskerud politidistrikt, en liten rød jolle med påhengsmotor, som så legger ut på den 3,6 km lange seilasen mot Utøya, i stedet for de drøyt 600 metrene over fra Utvika til Utøya.

Den røde jolla begynner både å ta inn vann under vekten av Deltatroppen, og motoren svikter. Dette er altså den eneste båten Norges beredskapstropp i samarbeid med Nordre Buskerud politidistrikt har greid å oppdrive i løpet av tiden fra nødanropene kl 17.27 til de er i båten etter 18.09. På denne videoen kan man så se at de stopper og overtar en større båt som ekteparet Juvet har brukt til å redde livredde svømmende ungdommer fra Utøya. Aase Juvet og mannen må fortsette å redde ungdommer fra den røde jolla som tar inn vann og ikke har fungerende motor. I videoen ser vi også at det var ambulansehelikoptre på Storøya, som heller ikke ble brukt av Deltatroppen.

Terroristen og AUF-hateren skyter og dreper omtrent én gang i minuttet på Utøya, og ringer selv opp Deltatroppen og overgir seg når han ser dem ved land i Utvika. Ville han gjort det samme hvis Deltatroppen hadde stanset bilen sin i Utvika på vei fra Oslo? Og ville han overgitt seg med det samme om politiet hadde valgt å bruke helikopter på den ti minutter lange flyturen fra Oslo? Det kan vi ikke vite, men det er sannsynlig.

– Det tok tid før vi fikk bemannet politihelikopteret fordi det var ferie, lyver visepolitimester Sveinung Sponheim til Dagens Næringsliv. Han sier at det aldri var aktuelt å skyte mot gjerningsmannen fra helikopter.

Han burde i anstendighetens navn også se seg om etter en ny jobb.

PS: Ifølge NRK Dagsrevyen kunne DELTA vært på Utøya kl 18.10 om de ikke istedet hadde valgt den 6 kilometer lange omveien om Tyrifjord golfbane. DELTA skal også ha stanset i Utvika og spurt en kvinne som skiftet doruller på toalettene, om hvor Utøya var. Unbelievable!

Reklamer