Stikkord

, , , , , , , , , , , ,

AUF-leder Eskil Pedersen sier han var sikker på at skytingen på Utøya var statskupp. De siste ukenes avsløringer av det som bare kan karakteriseres som systematisk inkompetanse og feilbedømning fra politiets side, gjør at vi må ta frem Pedersens ord igjen, for nærmere granskning.

– Jeg tenkte at det var en maktovertagelse hvor politiet var involvert, forteller AUF-leder Eskil Pedersen. Han og tre andre AUF-ledere trodde landet var utsatt for et kupp, og at terrorister hadde overtatt kontrollen på fastlandet, innenfor Utøya.

Vi vet enda ikke hva som egentlig skjedde, bare at det blir mindre og mindre grunn til å stole på noe av det politiledelsen forteller. Hvordan var det mulig for en sikkerhetssjef å ikke se på ukjente feilparkerte biler som potensielle terrortrusler? Hvordan var det mulig å takke nei til politiets egne helikopterpiloter som melder seg til tjeneste for så å gi dem kontrabeskjed 3,5 timer senere? Hvordan var det mulig å ikke kalle inn reservestyrken, ikke rette en formell forespørsel om helikopterassistanse til Forsvaret? Hvorfor ble ikke veiene ut av Oslo sperret og flytrafikken stanset? Hvorfor vil ikke Forsvaret utdype hva helikopteroppdraget etter at massemorderen ble tatt gikk ut på? Og hvordan var det mulig for Beredskapstroppen å ikke vite hvor Utøya var, eller å ikke se med egne øyne at det lå tjukt med båter klare i Utvika?

Hadde terrorister overtatt kontrollen på fastlandet, akkurat som AUF-ledelsen fryktet? Var det derfor alle standardprosedyrer ble satt tilside og alt vårt nasjonale beredskapsapparat hadde trent på i årevis ikke ble satt ut i live da Norge ble rammet av terrorangrep?

Hvis Norge ble utsatt for et virtuelt putsj den toogtyvende, eller vi var vitne til et feilslått statskupp, hvem var i så fall leder for kuppmakerne, og hvem klarte å stanse dem? Vil vi noengang få vite hva som virkelig skjedde i Oslo denne fredagen?

Reklamer